Ay: Ağustos 2017

  • Ankara’yı Ranta Kurban Etmeyelim!

    Bir gece ansızın saldığı rant dozerleriyle bayramı ağaç katliamına döndüren zihniyet bir kez daha gözünü Ankara’nın akciğerlerine dikti. ODTÜ’nün ormanları ve Atatürk Orman Çiftliği’nin bir tutam kalmış yeşili yeni talan projeleri ile karşı karşıya şimdi.

    Bütünlüklü bir planlamadan yoksun, yeşile ve çocuklarımızın geleceğine zerre kadar değer vermeyen, bir avuç çıkar çevresi dışında ne Ankara’nın trafik sorununu çözen ne de sağlığına hizmet etmeye yeten bu projeler, başta güzergâh üzerinde yaşayanlar olmak üzere tüm Ankara’yı tehdit ediyor. 50 metre genişliğinde açılacak yollar ne gecekondulara ulaşacak ne yoksul semtlerin kıyısından köşesinden dolaşacak ama kişiye özel rezidansların, lüks alışveriş merkezlerinin önünü ardına kadar açacak.

    Planların yapılma ve askıya çıkma sürecinde çeşitli usulsüzlüklerle kendi isteklerini dayatma yöntemine başvuran Belediye, trafiği azaltma ve Bilkent’te inşa edilen şehir hastanesini kente bağlama bahanesiyle ODTÜ arazisinden üç yeni yol geçirilmesi hedefleniyor.

    Yollardan biri Kampüsün kuzey istikametinden Eskişehir Yolu’na paralel bir şekilde açılıyor ve 100. Yıl Çukurambar bölgesinde kapasitesi zaten çok sınırlı olan Öğretmenler Caddesi’yle birleşerek ODTÜ’yü bir kez daha ikiye bölüyor. Üstelik bu kez geçmiş planlarda yer alan “aç-kapa tünel olmayacak” ifadesi de kullanılmıyor. 4.8 kilometre uzunluğunda 50 metre genişliğinde ya da 24 hektar büyüklüğünde bir orman sadece bu bir tek yolla yok ediliyor. Haberlerde işittiğimiz ve yüreğimizden bir parça götüren orman yangınları rant dozerlerine binip geliyor; ama hiçbir yetkili ah vah demiyor.

    Daha önce planlarda bile görünmeyen bir diğer yol ise var olan bir yola paralel olarak Şehir Hastanesi’nden İncek’e doğru uzanıyor ve ODTÜ arazisinin içine yaklaşık 250 metre girerek ne amaçla kullanılacağı söylenmeyen; ama acı deneyimlere dayanarak tahminde bulunmak için kahin olunması gerekmeyen 94 hektarlık bir alanı, vadideki su yoluna konulmasından kaynaklı sel ve taşkın riskleri yaratarak kampüsten koparıyor.

    Üçüncüsü ise ikinci yolun bir uzantısı olarak Turan Güneş Bulvarı ile Güney Çevre Otoyolu’nu, 30 metre genişliğindeki bir yol ile Eymir arazisinde viyadük üzerinden bağlıyor. Bu yolun iki tarafından bulunan açık alanlar orman ve doğal sit alanlarıdır; bölge Gölbaşı Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesinde yer almaktadır. Bu genişlikte bir yol ve viyadük yapımı ÖÇK ve sit statüsünde bulunan bölgede doğal alanın tahribatına yol açacaktır.

    Ana resimden bağımsız olarak kamuoyuna ODTÜ yolları olarak sunulan ve kasıtlı olarak yanlış bir zeminde tartışmaya açılan bu yolların esas amacı, 2038 Ankara Çevre Düzeni Planı incelendiğinde açıklığa kavuşmaktadır. Çözüm diye sunulan bu yollar, 100. Yıl, Çiğdem, Çukurambar, Çayyolu, Öveçler, Dikmen başta olmak üzere pek çok semt ve mahalleyi doğrudan etkileyecek bir biçimde şehirlerarası trafiği şehir merkezine taşırken rant alanlarını birbirine bağlayacaktır.

    Toplu taşımayı verimli ve etkin bir şekilde düzenlemeyenler, çözüm diye sundukları devasa yollarla özel araç kullanımının artışına neden oluyor ve dolayısıyla artan trafik yoğunluğu da yeni yol ihtiyacı doğuruyor. Bu kısır döngü ise her seferinde kent ve doğa katliamı faturasıyla Ankaralının karşısına çıkıyor. Sonuçta oturduğu semtlerde papatya bile görmemiş çocuklar havaalanı genişliğinde yol manzaraları ve beton yığınları arasında nefes almaya zorlanıyor.

    Çok iyi biliyoruz ki bugün bir de yetmez üç tane diyenler biz hayır demediğimiz müddetçe yarın çok daha fazlasını isteyecekler, sonra bir de bakacağız ki ODTÜ’nün ormanları da tıpkı Ankara’nın bağları gibi, tıpkı Ankara’nın kedisi, keçisi, tavşanı gibi, tıpkı Atatürk Orman Çiftliği gibi yok oluşa sürüklenecek. Kaydı ilk kez ODTÜ’de tutulan Çiğdeci kuşu da, başka bir coğrafyada mumla arayıp bulamayacağınız Akkaşlı Kirazkuşu da, elli çeşidi ülkemizde sadece bu ormanlarda yetişen yedi yüz bitki türü de fotoğraflarda kalacak. Yerlerinde ise oluşumuna tırnak ucu kadar katkıda bulunmamış; ama yürü ya kulum denilerek yarım yüzyılın emeğine, göz nuruna bir oldu bittiyle konan rant babalarının çoğu yabancı kelimelerle isimlendirilmiş ucube beton yığınları yükselecek.

    İşte bizler, aşağıda yer alan kurumlar olarak, içinde yaşayanları hiçe sayan bu projeleri doğru bulmuyoruz. “Ya yapılacak, ya yapılacak” tarzında bir dayatmayı asla kabul etmiyoruz.

    Kentimizi griye boyayacak her türlü proje ile mücadele edeceğimizi bir kez daha bildiriyoruz.

    Griye karşı yeşili; rant için dökülmüş betonlara karşı ağacı, ormanı, doğayı; ölüme karşı yaşamı savunacağız!

    YeşilAnkara PLATFORMU

    ODTÜ Mezunları Derneği

    İstanbul ODTÜ Mezunları Derneği

    Ankara Tabip Odası

    Ankara Üniversiteliler Derneği

    Çayyolu Semt Meclisi

    Çiğdemim Derneği

    Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği

    Mülkiyeliler Birliği

    TMMOB Ankara İKK

    Türkiye Ormancılar Derneği

  •  PMP (Project Management Professional) Eğitimi

    SERTİFİKA PROGRAMI

    ​ODTÜ Mezunları Derneği bünyesinde gerçekleştireceğimiz; 185 farklı ülkeye yayılmış yarım milyon üyesi ve sertifikalı profesyoneliyle birlikte dünya üzerindeki en büyük Uluslararası Proje Yönetimi organizasyonu olan PMI (Project Management Institute) tarafından verilen ve proje yönetimi disiplininin en çok kabul gören ve en prestijli sertifikasyonlarından biri olan PMP (Project Management Professional) Eğitimi’ne tüm üyelerimizi, mezunlarımızı ve ilgili yakınlarını davet ediyoruz.

    Saygılarımızla,

    ODTÜ Mezunları Derneği

    Program

    Eğitimci: Dr. Taylan Ulaş Evcimen, PMP®

    Eğitim Yeri: ODTÜ Mezunlar Derneği Vişnelik Tesisleri

    Eğitim Başlangıç Tarihi: 30 Eylül 2017 Cumartesi

    Eğitim Bitiş Tarihi: 8 Ekim 2017 Pazar

    Eğitim Süresi/ Günleri: 24 Saat (30 Eylül – 1,7,8 Ekim 2017)

    Son Kayıt Tarihi: 23 Eylül 2017 Cumartesi

     

    Eğitim Gün ve Saatler

     

    GÜN SAAT EYLÜL            EKİM
    Cumartesi 09:00 – 17:00 30 1
    Pazar 09:00 – 17:00 7-8

    KURS KATILIM ÜCRETİ:

    KP ÜYE : 1.000 TL

    ÜYE : 1.100 TL

    MİSAFİR : 1.200 TL

     

    *Üye ve katkı paylı üyeler için ilan edilen ücretler aidat borcu olmayan üyelerimiz için geçerlidir.

    **Eğitim, katılımcı sayısı minimum 10 kişi olması durumunda açılacaktır.

     

    ÖN KAYIT İÇİN EKTEKİ KAYIT FORMUNU İLGİLİ ADRESE İLETMENİZ GEREKMEKTEDİR.

     

    Bilgi ve Kayıt için: Duygu ÜNAL, duygu@odtumd.org.tr  0 312 286 7979/1124

     

    PROJE YÖNETİMİ VE PMP® SINAVINA HAZIRLIK KURSU

    Proje Yönetimi Enstitüsü (PMI) tarafından tanımlanmış yöntemlerin ve kapsamın detaylı olarak anlatıldığı bir eğitim programıdır.  Proje yönetiminin genel kavramları ve terimleri ile başlayacak kursta, proje yönetimi bilgi alanlarını ve her bir bilgi alanı içindeki süreçleri detaylı olarak incelenecektir. Proje yönetimine ait bilgiler kavramsal olarak katılımcılara aktarılacaktır. Kurs süresi toplam 24 saattir.

    EĞİTİM İÇERİĞİ

    Proje Yönetimine Giriş ve Temel Kavramlar

    (Proje nedir, Operasyon nedir, Proje yönetiminin tarihçesi, Proje yönetimi, Program yönetimi, Portföy yönetimi, Proje yönetim ofisi, Organizasyonel yapılar ve tipleri, kısıtlar, çevresel etki faktörleri, organizasyonel süreç varlıkları)

    Proje Bütünleşme (Entegrasyon) Yönetimi

    (Proje başlatma belgesinin geliştirilmesi, Proje yönetimi planının geliştirilmesi, Proje çalışmalarının izlenmesi ve kontrolü, Bütünleşik değişiklik kontrolünün gerçekleştirilmesi, Projenin veya fazın kapatılması )

    Proje Kapsam Yönetimi

    (Kapsam yönetiminin planlanması, Gereksinimlerin toplanması, Kapsamın tanımlanması, İş kırılım yapısının oluşturulması, Kapsamın onaylanması, Kapsamın kontrolü )

    Proje Zaman Yönetimi

    (Zaman çizelgesi yönetiminin planlanması, Aktivitelerin tanımlanması, Aktivitelerin sıralanması, Aktivite kaynaklarının tahmin edilmesi, Aktivite sürelerinin tahmin edilmesi, Zaman çizelgesinin geliştirilmesi, Zaman çizelgesinin kontrolü)

    Proje Maliyet Yönetimi

    (Maliyet yönetiminin planlanması, Maliyetlerin tahmin edilmesi, Bütçenin belirlenmesi, Maliyetlerin kontrolü)

    Proje Kalite Yönetimi

    (Kalite yönetiminin planlanması, Kalite güvencesinin sağlanması, Kalitenin kontrolü)

    Proje İletişim Yönetimi

    (İletişim yönetiminin planlanması, Proje iletişiminin yönetilmesi, İletişimin Kontrolü )

    İnsan Kaynaklarının Planlanması

    (Proje ekibinin oluşturulması, Proje ekibinin geliştirilmesi, Proje ekibinin yönetilmesi)

    Proje Risk Yönetimi

    (Risk yönetiminin planlanması, Risklerin tanımlanması, Niteliksel risk analizinin yapılması, Niceliksel risk analizinin yapılması, Risk yanıtlarının planlanması, Risklerin kontrolü)

     

     

    Proje Tedarik Yönetimi

    (Tedarik yönetiminin planlanması, Tedariklerin yürütülmesi, Tedariklerin kontrolü, Tedariklerin kapanışı)

    Proje Paydaş Yönetimi

    (Paydaşların belirlenmesi, Paydaş yönetiminin planlanması, Paydaş katılımının yönetilmesi, Paydaş katılımının kontrolü)

    PMP® NEDİR?

    PMP® (Project Management Professional / Proje Yönetimi Uzmanı) sertifikası, ABD merkezli bir kuruluş olan PMI (Project Management Institute / Proje Yönetimi Enstitüsü) tarafından verilen ve proje yönetimi alanından en çok kabul gören sertifikadır.

    PMI tarafından hazırlanmış bir yayın olan Proje Yönetimi Bilgi Birikimi Kılavuzu (PMBOK®), Amerikan Ulusal Standartlar Enstitüsü (ANSI) tarafından, proje yönetimi alanının standardı olarak kabul edilmektedir. PMP sınavı, Proje Yönetimi Bilgi Birikimi Kılavuzu’nun içeriğini kapsayan bir sınavdır ve sınav başarılı biçimde tamamlandığında alınan PMP unvanı, proje yönetimi mesleğinin standartlarına hâkim olunduğunu gösteren, uluslararası geçerliliği olan bir belgedir.

    KİMLER KATILABİLİR?

    24 saatlik bu eğitime proje yöneticileri, proje yöneticisi adayları, proje yönetimi alanında geliştirmek isteyen ve kariyer yapmayı hedefleyenler, proje yönetimi becerilerini uluslararası geçerliliği olan PMP veya CAMP sertifikası ile belgelendirmek isteyen herkes katılabilir.

    Kurs PMP sınavı için gereken kapsamın tamamını içermektedir. Kursa devamlılık sağlayan üyelere, kurs katılım belgesi verilecektir.

    PMP® sınavının ön şartı olan 35 saatlik eğitim süresini tamamlamak ve sınava daha iyi hazırlanmak isteyen katılımcılarımız ayrıca düzenlenecek olan “PMP® Sertifika Sınavına Yönelik Soru Çözümleri ve Yöntemler” programımıza katılabilirler.

    PMP sertifikasını almak isteyenler için önemli bir hatırlatma!

    Kursta PMBOK® (Proje Yönetimi Bilgi Birikimi Kılavuzu) temel alınacaktır. (PMBOK® 5. versiyonun yerini 2017 sonunda 6. versiyon alacaktır ve buna bağlı olarak 2018’in ilk aylarında sınavın da değişmesi planlanmaktadır.

    EĞİTİMCİ HAKKINDA

    Dr. Taylan Ulaş EVCİMEN, İnş. Yük. Müh., PMP®

    Lisans(2002), Yüksek lisans(2005) ve Doktora(2012) eğitimlerini Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin İnşaat Mühendisliği bölümünde tamamladı. Altyapı, üst yapı ve su yapıları alanında tasarım mühendisi olarak çalıştı.  Enerji alanında Türkiye’nin önde gelen yatırımcı firmalarının proje yönetim ofislerinde tasarım ve uygulama alanında çeşitli  görevlerde bulundu. Müteahhit firmalarda yurt içi ve yurt dışında  tasarım koordinatörlüğü, kalite müdürlüğü,  proje müdürlüğü pozisyonlarında görev yaptı.

     

  • EVDE ŞARAP YAPIMI KURSU

    ODTÜ Mezunları Derneği bünyesinde her sene yaptığımız “Evde Şarap Yapımı” eğitimimiz başlıyor.

    Şarabın temel öğelerinden yapım süreci ve ilgili tekniklere kadar şarapla ilgili pek çok bilgi edinebileceğiniz eğitim programında, “şarap ve yemek uyumu” ve “şarap ve sağlık” konuları da ele alınacak.

    Tarihteki yeri, yapımı ve içimiyle özel bir yere sahip şarabın büyüleyici yapım sürecini öğrenerek yaratıcılık alanlarınıza bir yenisini eklemek için sizleri eğitim programımıza bekliyoruz.

    Saygılarımızla,

    ODTÜ Mezunları Derneği

    EVDE ŞARAP YAPIMI KURSU

    Eğitmen: Bülent Yılmaz YALTAÖZ

    Başlangıç Tarihi: 22 Eylül 2017, Cuma, Saat: 19.00

    Bitiş Tarihi: 27 Ekim 2017, Cuma

    Eğitim Süresi: 6 Hafta

    Eğitim Günü: Cuma

    Ders Saatleri: 19.00 – 21.00

    Son kayıt tarihi: 19 Eylül 2017, Salı

     Eğitim Ücreti

    KP Üye: 200 TL

    Üye: 220 TL

    Misafir: 240 TL

    *Üye ve Katkı paylı üyeler için ilan edilen ücretler aidat borcu olmayan üyelerimiz için geçerlidir.

    **Atölye, katılımcı sayısı minimum 15 kişi olması durumunda açılacaktır.

    Ön kayıt için ekteki etkinlik  kayıt formunu  duygu@odtumd.org.tr  adresine iletmeniz gerekmektedir.

    Bilgi ve Kayıt için: Duygu ÜNAL, duygu@odtumd.org.tr 0.312 286 7979/1124 & 0.530 610 6433

     

     

     

     

    PROGRAM;

    1.Ders

    * Evde şarap yapımına giriş. Neden kendi şarabımızı yapıyoruz? Yasalar bu konuda ne diyor?

    1. Ders

    Şaraplık Üzüm bağlarının özellikleri

    * Terruar kavramı

    * Üzümün olgunlaşması; fenolik olgunlaşma

    * Hasat zamanının belirlenmesi

    * Şarap yapılacak yerin hazırlanması

    * Temizlik ve sterilizasyon için kullanılacak kimyasallar

    * Üzümün toplanması, satın alınması ve taşınması

     

     

    1 . HAFTA

    1.Ders

    Üzüm türleri ve özellikleri; yerli türler ve yabancı türler

    1. Ders

    * Sap ayırma ve üzümün patlatılması

    * Şıranın değerlendirilmesi; şeker, asit, pH ve potansiyel alkol

    Kükürtleme

    1. HAFTA
    2. Ders

    * Mayalama

    * Maya cinsleri ve özellikleri

    Mayanın çoğalması ve alkol üretimi

    * Maya gıdası

    1. Ders

    * Şarabın değerlendirilmesi ve tadım

    Servis sıcaklığı

    1. HAFTA

    1.Ders

    * Kırmızı ve beyaz şarap yapım aşamaları

    * Beyaz şarapta soğuk çöktürme

    1. Ders

    * Şarap yapımında kullanılan malzemelerin özellikleri

    Maserasyon süre, sıcaklık ve çeşitleri

    Fermentasyon

    Havalandırma, karıştırma ve kapak kırma

    * Fermentasyonun durması

    * Pres

    1. HAFTA

    1.Ders

    * Yarım kalmış fermentasyonun yeniden başlatılması teknikleri

    * Aktarma ve fermentasyonun tamamlanması

    * Azalan kükürdün tamamlanması

    * 2. ve 3. aktarma zamanları

    * Hidrojen sülfür sorunu

    * Bakır uygulaması

    1. Ders

    * Malolaktik fermentasyon

    * Durultma ve durultmada kullanılan kimyasallar

    Protein bulanıklığı

    * Filtre

    * Stabilizasyon

    * Fıçı;  Amerikan ve Fransız

    * TA çöktürmesi

    * Şişeleme

    * Mantarlama ve kapsülleme

     

    1. HAFTA
    2. Ders

    * Şarap hastalıkları ve kusurları; önlem ve sorun giderme yöntemleri

    Tat ve aromalar

    * Uçar asit analizi

    * Kükürt analizi

    2.Ders

    * Asit ölçümü

    * Alkol ölçümü

    * Oksidasyon

    * Şişede yaşlandırma ve koşulları

    * Şarap yemek uyumu

    * Şarap ve sağlık; alkol sınırı

    Not: Derslerin işlenişi sırasında değişiklik yapılabilir.

  • EVDE BİRA YAPIMI KURSU’NUN 8.’Sİ BAŞLIYOR

    Kendi ürettiğiniz birayı yudumlamaya ne dersiniz? Hem bira yapım yöntemleri, hammaddeleri ve malzemelerine dair pek çok bilgi edinecek hem de her hafta adım adım bira yapım sürecini deneyimleyeceksiniz.

    Sizleri 20 Eylül 2017 Çarşamba günü saat 19:00’da Vişnelik’te başlayacak ve 8. sini düzenleyeceğimiz kursumuza, bu keyifli üretime katılmaya davet ediyoruz.

    Saygılarımızla,

    ODTÜ Mezunları Derneği

    EVDE BİRA YAPIMI

    Eğitmen: Sertaç AKAR

    Başlangıç Tarihi: 20 Eylül 2017 Çarşamba

    Bitiş Tarihi:  18 Ekim 2017 Çarşamba

    Kurs günleri: Çarşamba

    Kurs Süresi: 5 Hafta (Hava şartlarına/mayalanma süresine göre 6. Hafta eklenebilir)

    Başlama Saati : 19:00 (Ders saatleri 3-4 saat arasında değişken)

    Son Kayıt Tarihi:  16 Eylül 2016 Cumartesi

    Kurs Ücreti:

    KP Üye: 250,00TL

    Üye: 260,00TL

    Misafir: 270,00TL

    PROGRAM

    GÜN TARİH süre kurs içerik
    1. ders 20 Eylül 2017 Çarşamba 4 saat teorik tanışma ve evde bira yapımına giriş
    bira yapım yöntemleri, hammaddeler, malzemeler
    pratik özel malt yapımı
    pratik bira kiti ile bira yapımı
    2. ders 27 Eylül 2017 Çarşamba 5 saat teorik ilk 10 dakika teorik bilgi
    pratik kademeli ve sabit sıcaklıkta mayşeleme
    3. ders 4 Ekim 2017 Çarşamba 4 saat teorik ilk 10 dakika teorik bilgi
    pratik karamelize şeker yapımı
    pratik ikinci fermentasyon (sifonlama, aktarma)
    pratik malt yapımına giriş (elekleme, suya basma, kasa)
    4. ders 11 Ekim 2017 Çarşamba 4 saat teorik ilk 10 dakika teorik bilgi
    pratik şişeleme
    5. ders 18 Ekim 2017 Çarşamba 3 saat teorik tadım, değerlendirme ve sınav
  • 2017-2018 DÖNEMİ ETKİNLİKLERİMİZ BAŞLIYOR

    Sayın Üyelerimiz,

    ODTÜ Mezunlar Derneği olarak her dönem düzenlediğimiz etkinliklere olan yoğun ilginiz için teşekkür ederiz.  Daha önce gerçekleştirdiğimiz ve ilgi gösterilen etkinliklere bu dönemde de devam ediyoruz.

    Ayrıca,  bu dönem yapmayı planladığımız etkinlikler sizlerden gelecek talepler doğrultusunda gerçekleştirilecektir.

    2017 -2018 dönemi için Başlayacak ve Planlanan’ etkinlik programlarına, ayrıntılı bilgilere ve katılımınız için gerekli ön kayıt formuna ulaşabilirsiniz. Yeni dönem etkinliklerimizde buluşmak dileğiyle…

    Saygılarımızla,

    ODTÜ Mezunları Derneği

     

    2017-2018 DÖNEMİ BAŞLAYAN ETKİNLİKLER      
    ETKİNLİK İSMİ ETKİNLİK DERS TARİHLERİ GÜN VE SAAT SON BAŞVURU TARİHİ DETAYLI PROGRAM ve ÖN KAYIT İÇİN
    BİRA YAPIM KURSU 20-27 EYLÜL, 4-11-18 EKİM 2017 ÇARŞAMBA / 19.00-21.00 16 EYLÜL 2017 CUMARTESİ TIKLAYINIZ
    ŞARAP YAPIM KURSU 22-29 EYLÜL, 6-13-20-27 EKİM 2017 CUMA / 19.00-21.00 19 EYLÜL 2017 SALI TIKLAYINIZ
    AMATÖR DENİZCİLİK KURSU 21-22-28-29 EKİM 2017 CUMARTESİ VE PAZAR
    14.00-18.00
    17 EKİM 2017 SALI TIKLAYINIZ
    PHOTOSHOP KURSU 16-18-23-25 EKİM, 6-8 KASIM 2017 PAZARTESİ VE ÇARŞAMBA
    19.00-21.00
    13 EKİM 2017 CUMA TIKLAYINIZ
    PMP 1. KUR (SERTİFİKA PROGRAMI) 30 EYLÜL, 1-7-8 EKİM 2017 CUMARTESİ VE PAZAR
    09.00-17.00
    26 EYLÜL 2017 SALI TIKLAYINIZ
    PMP 2. KUR (SINAVA HAZIRLIK) 18-19-20-21 EKİM 2017 ÇARŞAMBA,PERŞEMBE,CUMA,CUMARTESİ
    CUMARTESİ: 10.30-15.30, HAFTA İÇİ: 19.30-22.00
    13 EKİM 2017 CUMA TIKLAYINIZ
    PSİKOLOJİ SEMİNERLERİ 10-24 EKİM, 7-21 KASIM, 5-19 ARALIK 2017
    9-23 OCAK, 6 ŞUBAT 2018
    SALI / 19.00-21.00 6 EKİM 2017 CUMA TIKLAYINIZ
    SANAT TARİHİ SEMİNERİ 25 KASIM, 2-9-16-23-30 ARALIK 2017 CUMARTESİ / 10.30-14.00 21 KASIM 2017 SALI TIKLAYINIZ

     

     

     

     

     

    2017-2018 DÖNEMİ PLANLANAN ETKİNLİKLER  
    ETKİNLİK İSMİ  DETAYLAR ve ÖN KAYIT İÇİN
    GİTAR KURSU TIKLAYINIZ
    YARATICI DRAMA KURSU TIKLAYINIZ
    AÇIKLAMALI MÜZİK TARİHİ SEMİNERİ TIKLAYINIZ
    CAZ TARİHİ SEMİNERİ TIKLAYINIZ
    ÇOCUKLARA YÖNELİK FOTOGRAFİK HAFIZA TEKNİKLERİ TIKLAYINIZ
    FOTOĞRAFA GİRİŞ TEKNİKLERİ TIKLAYINIZ
    ETKİLİ VE GÜZEL KONUŞMA EĞİTİMİ TIKLAYINIZ
    İŞ GÖRÜŞMESİNE HAZIRLIK VE GÖRÜŞME YÖNETİMİ SEMİNERİ TIKLAYINIZ
    İŞ ARAYANLAR İÇİN İNSAN KAYNAKLARI VE SOSYAL MEDYA YÖNETİMİ TIKLAYINIZ
    AUTOCAD KURSU TIKLAYINIZ

  • Kurban Bayramı nedeniyle Derneğimizin Vişnelik tesisi,  İdari Ofisi, Spor Merkezi (OMD Athletics) ve diğer tüm birimleriyle bayram süresince, 31 Ağustos/01-02-03-04 Eylül 2017 tarihlerinde kapalı olacaktır

    Sayın Üyemiz,

    Kurban Bayramı nedeniyle Derneğimizin Vişnelik tesisi,  İdari OfisiSpor Merkezi (OMD Athletics) ve diğer tüm birimleriyle bayram süresince, 31 Ağustos/01-02-03-04 Eylül 2017 tarihlerinde kapalı olacaktır.

     05 Eylül 2017 Salı günü tüm birimlerimizle hizmetinizde olacağız.

    Bayramınızı kutlar, size ve tüm sevdiklerinize sağlık, mutluluk; ülkemize ve tüm dünyaya barış ve huzur dolu günler dileriz.

    Saygılarımızla,

    ODTÜ Mezunları Derneği

  • Yıldızların Altında Film Şöleni Son Gösterim

    Bir zamanların vazgeçilmez eğlence kaynağı açık hava sinemaları sizleri
    yeniden Vişnelik’te ağırlıyor. Geçtiğimiz yıllarda yoğun ilgi ile karşılanan
    film şölenimiz” filmiyle sona eriyor.

    Tüm inceliği ve güzelliğiyle hafızalarınızda yer alan yazlık sinema
    fotoğraflarınıza yenilerini eklemek üzere sizleri Vişne Bahçesi’ne davet
    ediyoruz…

    Program

    Tarih: 22 Ağustos 2017 Salı

    Yer: Vişne Bahçesi

    Giriş: ÜCRETSİZ

    Saat: 21.00

    KÜNYE

    Vizyon Tarihi :
    <http://www.beyazperde.com/filmler/takvim/?week=2016-12-30> 30 Aralık 2016
    (1s 41dk)

    Yönetmen : <http://www.beyazperde.com/sanatcilar/sanatci-6440/> Ken Loach

    Oyuncular: <http://www.beyazperde.com/sanatcilar/sanatci-754724/> Dave
    Johns, <http://www.beyazperde.com/sanatcilar/sanatci-673624/> Hayley
    Squires, <http://www.beyazperde.com/sanatcilar/sanatci-770950/> Dylan
    McKiernan

    Tür :
    <http://www.beyazperde.com/filmler/tum-filmleri/kullanici-puani/tur-13008/>
    Dram

    Ülke :
    <http://www.beyazperde.com/filmler/tum-filmleri/kullanici-puani/ulke-5004/>
    İngiltere,
    <http://www.beyazperde.com/filmler/tum-filmleri/kullanici-puani/ulke-5001/>
    Fransa,
    <http://www.beyazperde.com/filmler/tum-filmleri/kullanici-puani/ulke-5014/>
    Belçika

  • “YeşilAnkara” İÇİN ÇALIŞMA GRUPLARI OLUŞTURUYORUZ!

    Değerli Üyelerimiz;

    28 Temmuz 2017’de yapılan “ODTÜ’yü Parçalayacak Yeni Yollara Karşı Çıkmak İçin Forum’da Buluşuyoruz” Başlıklı forumun devamı niteliği taşıyan ve 12 Ağustos 2017 Cumartesi günü 21 kurumdan temsilcilerin de katılımı ile yaptığımız Çalıştay’ın notları ve çıktıları aşağıdadır.

    Çalıştayımız kısa bir bilgilendirme ile başlamıştır. Ardından “üretilecek bilimsel verilerin niteliği” , “kamuoyu oluşturmaya yönelik faaliyetler”, “çalışma grupları” ve “platformun kapsamı ve çalışma yöntemine dair öneriler” olmak üzere dört ayrı konu üzerinde çalışmak üzere 5 çalışma grubu oluşturulmuştur.

    Çalışma gruplarının tartışmalarından; konunun yalnızca ODTÜ ile kısıtlanamayacağı, güzergahın geçeceği yaşam alanları başta olmak üzere tüm Ankara’yı ilgilendirdiği ön plana çıkmış; oluşturulacak bir platformun kent düzeyinde çalışması ve çalışmaların ODTÜ ve Ankara Büyükşehir Belediyesi zeminine çekilmesinin önlenmesinin önemli olduğu vurgulanmıştır.

    Çalışma gruplarından çıkan öneriler aşağıdaki şekilde özetlenebilir:

    1. Üretilecek bilimsel verilerin niteliği:

    1.1.              Güzergahın, trafik yoğunluğunu azaltmaya nasıl bir katkısı olur?
      Bu bilgi üretilirken:

    1.1.1    Mevcut yollar kullanım kapasitesinin üzerinde mi? Mevcut yolların genişletilmesi, sorunu ortadan kaldırmada yardımcı olabilir mi?

    1.1.2    Toplu taşıma nitelik ve nicelik açısından yeterli mi? Özel araç yoğunluğu ve etkileri nelerdir? Taraf olduğumuz uluslararası anlaşmaların kıstaslarına uyuyor mu vb.?

    1.1.3    Yol yapmak trafik sorununu çözüyor mu? Sürdürülebilir ulaşım nasıl yapılmalı?

    konuları da tartışılmalı.

    1.2.             Güzergâhın ekolojik değerleri ve yolun ekolojik maliyeti nedir?

     Bu bilgi üretilirken:

    1.2.1  ODTÜ fauna florası

    1.2.2  Güzergah ormancılık açısından değerlendirilmesi (Kırsal Çevre Derneği ve Ormanlar Derneği ile iletişime geçilebilir).

    1.2.3  Isı, nem, rüzgar ölçümlerinin yapılması ve bunların ne anlama geldiğinin açıklanması.

    1.2.4  Tarafı olduğumuz uluslararası kıstaslar araştırılmalı ve bunlar üzerinden tartışmalar geliştirilmeli (Paris antlaşması…)

    konuları da tartışılmalı.

    1.3.   Güzergâhın arkeolojik değeri nedir?

    1.4.   Halk sağlığı açısından nasıl bir değerlendirme yapılabilir?

             Bu bilgi üretilirken:

    1.4.1  Şehir hastanelerine ve hastanenin yerine dair bilginin üretilmesi.

    1.4.2  Hava kirliliği, su kirliliği vb.

    konuları da tartışılmalı.

    1.5.   Ekonomik olarak nasıl değerlendirme yapılabilir?

    Bu bilgi üretilirken:

    1.5.1    Kamu ekonomisi yönünden tartışılması- kamu kaynaklarının akışı, rant, şehir hastaneleri…

    1.5.2    Kişilerin gündelik bütçesine etkisi üzerine çalışmalar. Mesela, mahallede evlerin fiyat artışı, ofislerin fiyatlarının artması, yaşam alanlarının yaşanamaz hale getirilmesi;

    konuları da tartışılmalı.

    1.  Kamuoyu Oluşturmaya yönelik faaliyetler:

    2.1.   Lobi çalışmaları:

    2.1.1    Milletvekillerine, belediye meclis üyelerine, Demokratik kitle örgütlerine, gazeteciler mektup göndermek;

    2.1.2    ODTÜ, belediye meclis üyesi, Çankaya belediyesi, Orman Bakanlığı ziyaretlerinin yapılması;

    2.1.3    Basın/yayın – pr çalışmaları yapmak

    2.2.   Politik verilerin derlenmesi:

    2.2.1  Bir saldırı olarak yolun politik anlamının da tartışılması.

    2.2.2  Arşiv çalışması

    2.3.   Mahalle çalışmaları:

    2.3.1 Güzergâhtan etkilenecek mahallelerin sakinleri ile iletişime geçmek; mahalledeki örgütlenmelerle toplantılar almak

    2.4.   Ulusal düzeyde ‘ortaklıklar’:

    2.4.1    Diğer kentlerde benzer amaçlarla çalışan ekiplerle (mesela Kuzey Ormanları Savunması gibi) iletişime geçerek ortak etkinlikler düzenlemek

    2.5.   Sosyal medya çalışmaları:

    2.5.1  Hastanenin yerinin seçimine dair;

    2.5.2  Toplu taşımanın yetersizliği;

    2.5.3  Altyapı sorunları;

    2.5.4 Bir önceki yolla ilgili- ‘’Malazgirt Bulvarı’’- öncesi ve sonrasında yaşanan deneyimlere dair röportajlar yapılması, videolar çekilmesi;

    2.6.   Eylem/etkinlik

    2.6.1 Merkezi yerlerde etkinlikler yapmak;

    2.6.2 ODTÜ MD’de ses getirici etkinlikler yapmak;

    2.6.3 Çeşitli düzeylerde önceden duyurulmayan eylemler yapmak;

    Yukarıda özetlediğimiz görüşler doğrultusunda;

    1. Güzergahın (i) trafik, (ii) ekolojik, (iii) arkeolojik, (iv) toplum sağlığı ve (v)ekonomik boyutlarında çalışacak TEKNİK ÇALIŞMA GRUBU;

    ile

    1. Kamuoyu oluşturmak adına (i) lobi çalışmaları, (ii) politik veri çalışması (iii) mahalle çalışmaları, (iv) ulusal düzeyde ortaklıklar, (v) sosyal medya çalışmaları ve (vi) eylem/ etkinlik organizasyonları düzenleyecek SOSYAL ÇALIŞMA GRUBU;

    olmak üzere 2 çalışma grubunun oluşturulması öngörülmüştür.

    Bu konularda gönüllü olarak destek vermek isteyen üyelerimizin en geç 21 Ağustos 17.00!a kadar odtumd@odtumd.org.tr adresine “YEŞİL ANKARA” konu başlığı ile e-posta atmalarını önemle rica ederiz.

    Saygılarımızla

    ODTÜ Mezunları Derneği Yönetim Kurulu

  • YILDIZLARIN ALTINDA FİLM ŞÖLENİ DEVAM EDİYOR!

    Bir zamanların vazgeçilmez eğlence kaynağı açık hava sinemaları sizleri yeniden Vişnelik’te ağırlıyor. Geçtiğimiz yıllarda yoğun ilgi ile karşılanan film şölenimiz, Özcan ALPER’in  ‘SONBAHAR’ filmiyle devam ediyor.

    Tüm inceliği ve güzelliğiyle hafızalarınızda yer alan yazlık sinema fotoğraflarınıza yenilerini eklemek üzere sizleri Vişne Bahçesi’ne davet ediyoruz…

    Program

    Tarih  : 15 Ağustos 2017  Salı

    Yer     : Vişne Bahçesi

    Giriş   : ÜCRETSİZ

    Saat   :  21.00

  • 06-16 Ekim 2017 Meksika Kültür Gezisi Kayıtları Başladı!

    Sayın Üyemiz,

    Jose Marti Küba Dostluk Derneği; ODTÜ Mezunları Derneği işbirliği ile gerçekleştirdiği gezilerine bir yenisini daha ekliyor! Jose Marti Küba Dostluk Derneği’nin organize ettiği 6 – 16 Ekim 2017 tarihleri arasında düzenlenecek ve dokuz durağı kapsayan Meksika Kültür Gezisi’ne tüm üyelerimiz davetlidir.

    Saygılarımızla,

    ODTÜ Mezunları Derneği

    Not: Geziye kayıt yaptırmak isteyen katılımcıların duygu@odtumd.org.tr adresine iletişim bilgilerini (telefon numarası ve e-mail adresleri) ve kaç kişi katılmak istediklerini belirten bir müracaat yapmaları yeterlidir. Geziyle ilgili bilgilendirme tarafınıza Jose Marti Dostluk Derneği yetkililerince yapılacaktır.

Başa dön tuşu