Üye DuyurularıKulüp ve Atölye Haberleri

Koleksiyon Kulübü 85. Buluşma: ‘‘Ankara’da Ticari Yaşam ve ‘Osman Darcan Fotoğrafhanesinden’ Örnekler“ Sergisi ve “Osmanlı Dönemi’nde Ankara’da Ticari Yaşam ve Ankara Hanları” Sunumu

Osmanlı Devleti’nin ilk yıllarında Ankara ekonomisi, özellikle Ankara’ya bağlı köylerde sürdürülen tarımsal ve hayvansal üretim temelinde şekillenmişti. Sonraki yıllarda şehirde küçük el sanatları merkezli olarak sanayi tipi üretim ve ticaret gibi ekonomik alanlar da gelişmeye başladı. Ankara’da sanayi tipi üretimin dericilik ve dokumacılık temelinde şekillendiğini biliyoruz. Ankara dokumacılığının temelini, Ankara’ya özgü tiftik keçisi yünlerinden üretilen sof ve şal kumaşları oluşturuyordu.

Tarım ve sanayinin yanı sıra Ankara ekonomisinin üçüncü dayanağının ticaret olduğu söylenebilir. Ankara’da hemen her türlü ihtiyaç maddesinin alım ve satımını yapan geniş bir esnaf grubu bulunuyordu. Bu esnaflar kökleri Ahilik döneminden gelen belli bir teşkilat sistemine göre örgütlüydüler. Şehir içi gereksinimleri karşılamaya yönelik faaliyet gösteren küçük esnafla birlikte Osmanlı Devleti sınırları içinde şehirlerarası ticaret yapan daha gelişmiş tüccarlar da vardı. Bunların yanı sıra tiftik ürünleri satışının yükseldiği yüzyıllarda uluslararası ticaret yapan genellikle Gayrimüslim kökenli büyük tüccarların da ortaya çıkmaya başladığını görmekteyiz.

Ticaretle birlikte alışverişin daha güvenli bir şekilde yapılabileceği mekânsal arayışlar pazar yeri ve çarşı gibi birliktelikleri hazırlamıştır. Osmanlı Devleti döneminde Anadolu’nun çoğu yerinde örneklerini gördüğümüz hanlar ve bedestenler, bu süreç içerisinde ticari ve konaklama amaçlı yapısal mekanlar olarak karşımıza çıkmaktadır.

ODTÜ MD Koleksiyon Kulübü ve BAFKAD Başkent Filateli Koleksiyon ve Kent Araştırması Derneği üyeleri Mehmet Akan ve Uğur Kavas’ın koleksiyonlarından derlenen sergide Ankara ticari yaşamından kesitler ve bir Ankara fotoğrafçısı olan “Osman Darcan Fotoğrafhanesinden” örnekler sergilenmektedir. Toplantımızda ise Kulüp üyemiz Yavuz İşcen dostumuz “ Osmanlı Dönemi’nde Ankara’da ticari yaşam ve Ankara Hanları” konulu bir konuşma yapacaktır.

Ankara hakkında birçok bilmediğimiz konu ile bilginin paylaşılacağı toplantımıza ilgi duyan ve katılmak isteyen tüm üyelerimizi ve dostlarımızı, çocukları ile birlikte 11 Haziran 2019 Salı saat 19.30’da Salon 56’da yapılacak toplantımıza bekliyoruz.

Saygılarımızla,
ODTÜ Mezunları Derneği

Başa dön tuşu

Değerli Üyelerimiz,

Derneğimize bağışlarınızı bekliyoruz.

DERNEK İŞ BANKASI BAĞIŞ HESAPLARI 

İŞ BANKASI ODTÜ ŞUBESİ

TL HESABI

HESAP ADI: ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MEZUNLARI DERNEĞİ

IBAN: TR63 0006 4000 0014 2291 4222 59

USD HESABI

HESAP ADI: ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MEZUNLARI DERNEĞİ

IBAN: TR39 0006 4000 0024 2293 7971 49

EURO HESABI

HESAP ADI: ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MEZUNLARI DERNEĞİ

IBAN: TR98 0006 4000 0024 2293 7971 54

SWİFT KODU: ISBKTRISXXX

Önemli Not: Açıklama bölümüne sadece DERNEK BAĞIŞI ve İLETİŞİM BİLGİSİ yazılması gerekmektedir.

Saygılarımızla,

ODTÜ Mezunları Derneği

Yönetim Kurulu