Alfabenin düzenlenmesi, değiştirilmesi ve yeniden yapılandırılması tartışmaları II. Meşrutiyetle birlikte hız kazanarak sürmüştür. Kullanılan hurufat ve Osmanlı Elifbası’nın terakkiye engel olmadığı savına karşı sesli harfleri içeren pek çeşitli elifbalar önerilmiştir.
Cumhuriyet, yazının kutsallığına, bir başka deyişle Arap kültür egemenliğine Yazı Devrimi’ni gerçekleştirerek son vermiştir (1928). Çok kısa süren bir hazırlık döneminin ardından Latin harfleri kökenli Türk Alfabesi’ne geçilmiştir. Yazı Devrimi, Dil Devrimi’nin de müjdecisi olmuştur.
Kulüp üyemiz Ali Y. Baltacıoğlu da birikimleri ve koleksiyonuyla bin yılların mirası “yazının kutsallığı” sanısını değiştirerek “uluslaşma – laikleşme – bilimleşme” çizgisinde önemli bir engeli aşarak yoluna devam eden yazı devrimini, hem elindeki objelerle sergi dolaplarında paylaşacak, hem de bu önemli değişimin hikayesini anlatacak.
Cumhuriyet devrimlerinin eğitim tarafındaki en önemli aşaması olan bu dönüşümü dinlemek isteyen tüm üyelerimizi ve dostlarımızı, çocukları ile birlikte 5 Şubat 2019 Salı saat 19.30’da Salon 56’da yapılacak toplantımıza bekliyoruz.
Saygılarımızla,
ODTÜ Mezunları Derneği