Haberler

Evde Şarap Yapımı Kursumuz Başladı

ODTÜ Mezunları Derneği bünyesinde her sene yaptığımız “Evde Şarap Yapımı”eğitimimiz 5 Ocak 2018 Cuma günü başladı.

Katılımın çok yoğun olduğu kursumuzun programı aşağıdadır:

PROGRAM;

Eğitim günü: 5 Ocak 2018 Cuma

1.Ders
  • Evde şarap yapımına giriş. Neden kendi şarabımızı yapıyoruz? Yasalar bu konuda ne diyor?
2. Ders
  • Şaraplık Üzüm bağlarının özellikleri
  • Terruar kavramı
  • Üzümün olgunlaşması; fenolik olgunlaşma
  • Hasat zamanının belirlenmesi
  • Şarap yapılacak yerin hazırlanması
  • Temizlik ve sterilizasyon için kullanılacak kimyasallar
  • Üzümün toplanması, satın alınması ve taşınması

Eğitim günü: 12 Ocak 2018, Cuma

1.Ders

Üzüm türleri ve özellikleri; yerli türler ve yabancı türler

2. Ders
  • Sap ayırma ve üzümün patlatılması
  • Şıranın değerlendirilmesi; şeker, asit, pH ve potansiyel alkol
  • Kükürtleme

Eğitim günü: 19 Ocak 2018, Cuma,

1. Ders
  • Mayalama
  • Maya cinsleri ve özellikleri
  • Mayanın çoğalması ve alkol üretimi
  • Maya gıdası
2. Ders
  • Şarabın değerlendirilmesi ve tadım
  • Servis sıcaklığı

Eğitim günü: 26 Ocak 2018, Cuma

1.Ders
  • Kırmızı ve beyaz şarap yapım aşamaları
  • Beyaz şarapta soğuk çöktürme
2. Ders
  • Şarap yapımında kullanılan malzemelerin özellikleri
  • Maserasyon süre, sıcaklık ve çeşitleri
  • Fermentasyon
  • Havalandırma, karıştırma ve kapak kırma
  • Fermentasyonun durması
  • Pres

Eğitim günü: 2 Şubat 2018, Cuma

1.Ders
  • Yarım kalmış fermentasyonun yeniden başlatılması teknikleri
  • Aktarma ve fermentasyonun tamamlanması
  • Azalan kükürdün tamamlanması
  • 2. ve 3. aktarma zamanları
  • Hidrojen sülfür sorunu
  • Bakır uygulaması
2. Ders
  • Malolaktik fermentasyon
  • Durultma ve durultmada kullanılan kimyasallar
  • Protein bulanıklığı
  • Filtre
  • Stabilizasyon
  • Fıçı;  Amerikan ve Fransız
  • TA çöktürmesi
  • Şişeleme
  • Mantarlama ve kapsülleme

Eğitim günü: 9 Şubat 2018, Cuma

1. Ders
  • Şarap hastalıkları ve kusurları; önlem ve sorun giderme yöntemleri
  • Tat ve aromalar
  • Uçar asit analizi
  • Kükürt analizi
2.Ders
  • Asit ölçümü
  • Alkol ölçümü
  • Oksidasyon
  • Şişede yaşlandırma ve koşulları
  • Şarap yemek uyumu
  • Şarap ve sağlık; alkol sınırı
Not: Derslerin işlenişi sırasında değişiklik yapılabilir.
     

 

Etiketler
Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı