Duyurular

Tiyatro Oyunumuz “Oyunlarla Yaşayanlar” 75. Yıl Sahnesi’nde…

OYUNLARLA YAŞAYANLAR, o güne dek “okumuş” olarak sürdürdüğü hayatını bir kenara bırakarak, “öğrenmek-düşünmek-dönüştürmek-önermek-muhalif olmak” yolunda yürümeye başlayan, başka bir deyişle “entelektüel”e dönüşmeye kararlı Coşkun Ermiş’in ironik öyküsü…

ODTÜ Mezunları Derneği Oyuncuları tarafından farklı bir anlatımla sergilenecek olan “Oyunlarla Yaşayanlar”ı 24 Mart Salı, 7 Nisan Salı ve 10 Nisan Perşembe günü, 20:00‘da Devlet Tiyatroları 75.Yıl Sahnesi’nde izleyebileceksiniz.

Katılımlarınızı bekler, saygılar sunarız.

ODTÜ Mezunları Derneği

 

“OYUNLARLA YAŞAYANLAR”

“Yapacağım ve düşüneceğim!!! Ülkemizde suç sayılan ne kadar şey varsa hepsini yapacağım!!!”

Emekli tarih öğretmeni Coşkun Ermiş, radikal bir dönüşümün eşiğindedir; artık hakkında “az gelişmiştir, geri kalmıştır” gibi rivayetler dolaşan ‘halk’ının farkına varmıştır ve “yeni bir ses, yeni bir soluk” getirerek “zavallı millet”inin yolunu ‘aydın’latacaktır.

Ne var ki Coşkun’un yaşadığı coğrafya, yüzyıllar boyu düşünceye -özellikle de muhalif düşünceye- karşı savaş açıldığı, sesini biraz yükseltenlerin hakkından gelindiği ve zamanın toplum mühendisliği uzmanlarının öngördüğü ‘stardart’ların dışında kalanların doğduğuna pişman edildiği bir ‘iklim’e sahiptir ve bu iklimde “münevver”, “aydın”, “entelektüel”, “yarı-aydın”, “okumuş” ya da “entel” gibi kavramlar fena halde birbirine karışmış vaziyettedir.

Aydınlanma ‘cereyan’larının Osmanlı sınırlarından içeri sızmasıyla birlikte, birkaç istisna dışında hemen hepsi de devletin “kalemiyye” ve “seyfiyye” -bir miktar da “ilmiyye”- sınıflarına mensup bürokratlardan oluşan bir ‘zümre’nin “münevver” ‘rütbe’sini aldığını görüyoruz. Bütün söylem ve eylemlerini, “içine doğdukları, büyüdükleri ve geçimlerini sağladıkları devletin (Devlet-i Al-i Osmani’nin) çöküş sürecini mümkünse durdurmak ama en azından ertelemek” amacı çerçevesinde belirleyen bu “münevver”lerin,  Aydınlanma Dönemi’nde “Batı”da ortaya çıkan “entelektüel”lerle pek bir benzerliği yoktu.  “Batılı Entelektüel”in varlık nedeni olan “felsefe”, “Osmanlı Münevveri” açısından pek bir anlam ifade etmediği gibi, “özgürlük”, “eşitlik”, “insan hakları” ve hatta “insan” gibi Aydınlanma Dönemi’ne özgü kavramlar da bu ‘zevat’ın ilgi alanına girmiyordu.

Kapitalistleşmenin ve buna bağlı olarak “modernleşme”nin ivme kazandığı Cumhuriyet Dönemi’nde de çok farklı bir seyir izlenmedi. Yeni rejim, kendi ‘insan’ını oluştururken yüzünü daha çok ‘Batı’ya dönmüştü dönmesine de, “münevver”in yerine dolaşıma giren “aydın” sözcüğü, asgari bir formel eğitimden geçip, “umumi malumat” sahibi olanları ya da başka bir deyişle “okumuş”ları tanımlamaktan öteye gitmemişti.

Öte yandan, İkinci Mahmut’un saltanatından başlayıp günümüze dek uzanan süreçte, sözünü ettiğimiz “münevver/aydın”lar konumları gereği kendilerine bir tür “elitizm” ‘vehm’ ederek  ‘insan’a ve ‘toplum’a  yabancılaşmışlardı. Kuşkusuz, bu uzun zaman diliminde hiç de azımsanmayacak sayıda  gerçek “entelektüel”ler de  var oldu ama onların başına nelerin geldiğini tahmin etmek hiç de zor olmasa gerek…

OYUNLARLA YAŞAYANLAR

Yazan: Oğuz ATAY

Yöneten: Yücel ÇELİKLER

Grafik Tasarım: Ozan EVKAYA / Arda EKİN

Çevre Düzeni: Güntaç AK

Işık – Efekt: Derya KARADENİZ / Mustafa ŞAHİN

Yönetim Yrd.: Ebru GÜNGÖR / Uğurcem BİRİCİK

Kostüm: Zeynep KOCABAŞ / Elif ÖZTİN

Aksesuar: Aşkın BOZKURT / Hatice ÖZTÜRK

Makyaj: Leyla Ezgi DİNÇ / Dilara SAYGIN

Sahne Amiri: Murat ÇOLPANKAN

Sahne Tkn.: Canberk ALTUNDAL / Berkay BOZKURT

Müzik: Sadi HOŞSES / G. ROSSINI / L.v.BEETHOVEN / Santuri Ethem Efendi / İsmail  Dede Efendi / Tamburi Mustafa Çavuş / Kemani Tatyos Efendi / A. DVORAK, Refik Fersan / Orhan GENCEBAY /Tamburi Cemil Bey / Muallim İsmail Hakkı Bey / Birol YAYLA – Şenol FİLİZ / J.S. BACH / F. CHOPIN / Selahattin İNAL

OYNAYANLAR

Ümit ERMİŞ: Uğurcem BİRİCİK

Coşkun ERMİŞ: Ahmet URAL

Saffet SÖYLEMEZOĞLU: Güntaç AK

Cemile ERMİŞ: Selen ALTAN

Komşu Kadın: Ezgi GÜMÜŞ

Saadet Nine: Ebru GÜNGÖR

Servet DUYGULU: Yücel ÇELİKLER

Emel SEVİNİR: Kibele Doğa TATMAZ

Garsonlar: Ozan EVKAYA

Keman Hocası

Komiser

İcra Memuru

Tarihler: 24 Mart 2015 Salı, 7 Nisan 2015 Salı ve 10 Nisan 2015 Perşembe

Saat: 20:00

Yer: Devlet Tiyatroları 75. Yıl Sahnesi (Mithatpaşa Cad. No:18 Kızılay/Ankara)

Bilet Ücreti: (15 TL Tam, 5 TL Öğrenci)

Etkinlik biletlerine Vişnelik’ten ulaşabilirsiniz. 

 

 

Başa dön tuşu

Değerli Üyelerimiz,

Derneğimize bağışlarınızı bekliyoruz.

DERNEK İŞ BANKASI BAĞIŞ HESAPLARI 

İŞ BANKASI ODTÜ ŞUBESİ

TL HESABI

HESAP ADI: ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MEZUNLARI DERNEĞİ

IBAN: TR63 0006 4000 0014 2291 4222 59

USD HESABI

HESAP ADI: ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MEZUNLARI DERNEĞİ

IBAN: TR39 0006 4000 0024 2293 7971 49

EURO HESABI

HESAP ADI: ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MEZUNLARI DERNEĞİ

IBAN: TR98 0006 4000 0024 2293 7971 54

SWİFT KODU: ISBKTRISXXX

Önemli Not: Açıklama bölümüne sadece DERNEK BAĞIŞI ve İLETİŞİM BİLGİSİ yazılması gerekmektedir.

Saygılarımızla,

ODTÜ Mezunları Derneği

Yönetim Kurulu