Üye DuyurularıDuyurularGenelHaberler

ALZHEİMER HASTALIĞI ve TEDAVİSİNDE SON GELİŞMELER

Alzheimer hastalığı, uzun yıllardır üzerine çalışılan, binlerce ilaç geliştirme denemesi yapılan ancak hala etkili bir tedavinin bulunamadığı bir hastalık…

Alzheimer’ın nedenleri, ilerleyişi ve tedavisi üzerine çok farklı görüşler bulunmaktadır. Son yıllarda, klasik tedavi yöntemlerinin ve klinik yönelimlerin dışında alternatif ve yeni bakış açıları geliştirmenin önemi daha da anlaşıldı.

Çağhan Kızıl ve ekibi, Alzheimer’dan etkilenen birçok hücre tipinden biri olan kök hücrelere yoğunlaşarak, beynimizin kendisini yenilemesi ile bu hastalığı çözebileceğimize dair hipotezler geliştiriyor. Bu yöndeki çalışmalarını da doğadan öğrenerek yapmaya çalışıyorlar. Bu nedenle küçük bir balık olan Zebra balığını model olarak kullanarak, insanlarda Alzheimer tedavisi geliştirebilir mi diye araştırıyorlar.

5 Ocak 2019 Cumartesi günü saat 16.00’da Derneğimizde, Salon 56’da, Doçent Dr. Çağhan Kızıl’ın katılımıyla gerçekleşecek söyleşimizde, bu yolculuğun kısa bir tarihçesine, kapsamına ve Alzheimer ile ilgili genel bilgilere değinerek interaktif bir sohbet gerçekleştireceğiz.

Saygılarımızla,

ODTÜ Mezunları Derneği

Doçent Dr. Çağhan Kızıl Kimdir?

Doçent Dr. Çağhan Kızıl 1981 doğumlu. 2003 yılında ODTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden mezun olduktan sonra 2005 yılında Almanya’nın Göttingen kentindeki Max Planck Institute for Biophysical Chemistry’de yüksek lisansını tamamladı. Doktora derecesini, Almanya’nın Tübingen kentindeki Max Planck Institute for Developmental Biology’de Nobel ödülü sahibi Christiane Nüsslein-Volhard’ın labında, doku yenilenmesinin moleküler mekanizmaları üzerine yaptığı araştırmalarla 2009 yılında elde etti. Doktora sonrası araştırmalarında zebra balığı modelini kullanarak beynin kendini yenilemesinin moleküler mekanizmalarını araştıran Dr. Kızıl, bu süre içinde kök hücrelerin doku yenilenmesini başlatması için gereken birçok yeni genetik mekanizmayı keşfetti. Bu çalışmaları sonucunda, 2013 yılında Almanya’nın en prestijli ödüllerinden biri olan Helmholtz Topluluğu Genç Araştırmacı Ödülü’nü alarak Alman Nörodejeneratif Hastalıklar Merkezi DZNE’de kendi araştırma laboratuvarı Kızıl Lab’ı (www.kizillab.org ) kurdu. Dr. Kızıl, zebra balığında ve kendi geliştirdikleri üç boyutlu insan beyni modelinde, Alzheimer hastalığının çözümü için yeni tedavi imkanları geliştirmeye çalışıyor. Bu araştırmalar, Science ve Developmental Cell gibi uluslararası saygın bilim dergilerde yayımlanmış, kongre ve konferanslarda yoğun ilgi çekmiş ve medyada geniş yer bulmuştur. Akademik çalışmalarının yanında, ulusal ve uluslararası dergi ve gazetelerde akademik özgürlükler üzerine makaleleri bulunmakta, birçok sivil toplum kuruluşu ve toplulukta gönüllü olarak çalışmaktadır.

Başa dön tuşu

Değerli Üyelerimiz,

Derneğimize bağışlarınızı bekliyoruz.

DERNEK İŞ BANKASI BAĞIŞ HESAPLARI 

İŞ BANKASI ODTÜ ŞUBESİ

TL HESABI

HESAP ADI: ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MEZUNLARI DERNEĞİ

IBAN: TR63 0006 4000 0014 2291 4222 59

USD HESABI

HESAP ADI: ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MEZUNLARI DERNEĞİ

IBAN: TR39 0006 4000 0024 2293 7971 49

EURO HESABI

HESAP ADI: ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MEZUNLARI DERNEĞİ

IBAN: TR98 0006 4000 0024 2293 7971 54

SWİFT KODU: ISBKTRISXXX

Önemli Not: Açıklama bölümüne sadece DERNEK BAĞIŞI ve İLETİŞİM BİLGİSİ yazılması gerekmektedir.

Saygılarımızla,

ODTÜ Mezunları Derneği

Yönetim Kurulu